U ime obitelji: Gdje je nestala demokracija?

Javna tribina pod naslovom „Zašto glasati ZA?“, u organizaciji koordinacijskog tima Građanske inicijative „U ime obitelji“ za Zadarsku županiju privukla je u utorak navečer brojne Zadrane u foaje Hrvatskog narodnog kazališta u Zadru koje je bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta. Više od 150 građana došlo je poslušati izlagače, dr. med. Željku Markić, prof. Lidiju Paris i doc. dr. sc. Ivana Poljakovića koji su govorili o razlozima pokretanja i ciljevima građanske inicijative, o posljedicama redefiniranja braka u raznim zemljama te o braku i obiteljima pred izazovima rodne ideologije.

Posjetitelje tribine uvodno je pozdravila Žana Bekavac, koordinatorica Inicijative za Zadarsku županiju. Sugrađane je ovom prilikom pozvala na proslavu Obiteljskog dana koji će se obilježiti milenijskom fotografijom Šime Strikomana na Forumu u nedjelju, 24. studenoga.

U središnjem dijelu tribine članica Organizacijskog odbora Građanske inicijative „U ime obitelji“ Željka Markić podsjetila je kako je Inicijativa pokrenuta na temelju loših iskustava s redefiniranjem braka u Francuskoj, gdje se vlast oglušila na mišljenje građana. U nastavku je progovorila o ponašanju medija te je ocijenila da je zbog pristranog praćenja referendumske inicijative u Hrvatskoj sužen prostor demokracije. Naglasila je kako se o tako važnome pitanju, pitanju braka i obitelji, koje se tiče svakog građanina, upravo građane treba pitati što oni misle.

Profesor Poljaković govorio je o Općoj deklaraciji UN-a o ljudskim pravima u kojoj je obitelj označena kao „prirodna i temeljna društvena jedinica“ koja ima pravo na zaštitu društva i države. Naglasio je da Deklaracija završava odredbom da nitko ne može uništavati njome utvrđena prava i slobode.

S obzirom na višegodišnje iskustvo života u Francuskoj i Njemačkoj, prof. Paris istaknula je da ovo pitanje referenduma nije pitanje morala, niti vjere, nego pitanje demokracije. Postavivši pitanje imamo li pravo danas biti konzervativni, naglasila je kako se demokracija ruši onda kada se zahtjeva jednoumlje, a to se zove totalitarizam.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)