Članovi povjerenstva Ministarstva kulture za 3 sata prodiskutirali dokumentaciju 91 projekta

Objavljeno 12. 08. 2014. u kategoriji Aktualnosti, Iz medija

Ministarstvo_kulture_Republike_Hrvatske

Udruga „U ime obitelji“ uputila je jučer Ministarstvu kulture Prigovor na rezultate prvog kruga Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima od 4. kolovoza 2014. u kojem od Ministarstva traži razrješenje dužnosti članova Stručnoga povjerenstva za neprofitne medije i poništenje natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima.

Neki članovi povjerenstva koje čine Đurđica Klancir, Mima Simić, Nina Ožegović, Agata Juniku, Krešimir Krolo, Marko Pekić i Zdenko Duka nalaze se u sukobu interesa tj. interesno su povezani s nekim podnositeljima prijavljenih medijskih projekata. Isto tako, U ime obitelji traži provođenje istrage o radu Povjerenstva zbog pristranog, neprofesionalnog i diskriminatornog ocjenjivanja projekta jer je kao razlog dodjele niže ocjene portalu Narod.hr koji je u veljači ove godine pokrenula Udruga U ime obitelji navelo „referendum o braku“ kao „ostavštinu Udruge „U ime obitelji“ i „praksu diskriminacije marginaliziranih društvenih skupina u Republici Hrvatskoj“. Osim što su optužbe za diskriminaciju neistinite i suprotne zakonima i Ustavu RH – članovi povjerenstva nisu u ocjenjivanju poštivali kriterije ocjenjivanja koje je odredilo Ministarstvo kulture.

U ime obitelji traži poništenje natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima u kojem su u prvom krugu predložena 42 postojeća medija te tri nova medija radi sumnje da članovi Povjerenstva nisu obavili posao koji su bili dužni obaviti: da svaki član Povjerenstva napiše kratku recenziju svakog projekta. Naime, povjerenstvo je u pet radnih dana – od 17. 7. do 25. 7. – ocijenilo 91 prijavljeni medijski projekt koji je zadovoljio kriterije Javnoga poziva, a onda su u tri sata sjednice, kako se tvrdi u zapisniku Ministarstva, uspjeli prodiskutirati svaki projekt (91), usuglasiti pismene ocjene i donijeti odluku o tome koji projekti idu dalje. U ime obitelji drži da članovi povjerenstva nisu mogli u tako kratkom roku obaviti nabrojane poslove koje tvrde da su obavili. Dodatnu sumnju na rad Povjerenstva baca podatak da je Stručno povjerenstvo tretiralo i ocijenilo nepostojeći portal „Zlatne godine“ kao da se radi o pravom portalu.

Osim Prigovora, U ime obitelji je Ministarstvu kulture uputila i Zahtjev za pristup informacijama u kojem traži preslike kompletne dokumentacije oko izbora članova Stručnoga povjerenstva, potpisane izjave svih članova Stručnoga povjerenstva o nepostojanju sukoba interesa i nepristranosti pri odlučivanju, zapisnike sa sastanaka povjerenstva, recenzije medija koji su se ocjenjivani na natječaju, izvješća o radu korisnika tri milijuna kuna novca poreznih obveznika koje su mediji bespovratno dobili prošle godine na istom natječaju te druge dokumente.

Udruga U ime obitelji informacije o sukobu interesa te prikrivenom financiranju velikog dijela portala koji podupiru HNS i SDP te zloupotrebi javnih financija za osobne i stranačke interese dostavila je i Europskoj komisiji, hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu te udruženjima novinara.