Hina prenosi osobne interpretacije izvješća suradnika Freedom Housea

Hrvatska izvještajna novinska agencija (Hina) danas je objavila tekst o redovnom godišnjem izvješću “Nacije u tranziciji” američke nevladine udruge Freedom House u kojem je Hrvatska dobila prosječnu ocjenu 3,68 što “pokazuje nazadovanje u demokratskom razvoju”.

Pregledom službenoga izvješća na internetskoj stranici Freedom Housea (http://bit.ly/1oX558X) nigdje ne stoje navodi koje prenosi Hina, već su oni preuzeti iz interpretacije koju potpisuje suradnik Freedom Housea Petar Dorić, ujedno bivši suradnik Slobodne Dalmacije i Feral Tribunea iz Splita. Freedom House se na početku izvješća g. Dorića ograđuje od stavova i mišljenja iznesenih u tom izvješću za koje navode kako predstavljaju stavove samoga autora, što je vidljivo i iz samoga izvora: http://bit.ly/1joPMQU.

Hina navodi dijelove interpretacije g. Dorića u kojem tvrdi kako je Hrvatska lošiju ocjenu dobila, između ostalog, zato što se Ustavni sud odbio izjasniti o legalnosti ustavne definicije braka dok je “lošija ocjena u kategoriji civilnoga društva objašnjena konzervativnim zaokretom u društvu zbog referendumskog definiranja braka kao zajednice muškarca i žene i zauzimanjem čvršćeg stajališta prema pravima homoseksualaca, seksualnom obrazovanju i pobačaju koji su u proturječju s europskim idealima i normama o pravima manjina, kaže FH”, a prenosi Hina.

Potpuno je neprihvatljivo da Hina pripisuje interpretaciju izvješća samoj organizaciji koja se od njega ogradila te iznosi neistine jer je poznato kako se Ustavni sud o referendumu očitovao u više navrata.

Neprihvatljivo je, također, da Hina sudjeluje, u nažalost čestoj pojavi da se uoči Gay Pridea plasiraju osobne interpretacije i izvješća u nastojanju stvaranja pogrešne slike te se prikazuje lgbt aktiviste kao diskriminirane ili zakinute za bilo koje ljudsko ili građansko prava.

Freedom House i g. Dorić imaju pravo na osobnu interpretaciju o građanskim i ljudskim pravima, ali je tada nužno i korektno naglasiti da navedeno nije u skladu s međunarodnim konvencijama niti zakonima i praksama u većini demokratskih zemalja.

Stoga je “U ime obitelji” zamolila Hinu da ispravak svoga netočnog atribuiranja interpretacije g. Dorića proslijede svima onima kojima su dostavili svoje izvješće, a U ime obitelji će svoju zabrinutost izraziti i FH-u zbog iznošenja neistina koje se za njih vežu, a odnose se na pogrešnu prezentaciju zakona i Ustava RH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)