Čestitamo godišnjicu predaje potpisa Hrvatskom saboru!

Prisjetimo se kako je izgledala predaja potpisa Hrvatskom saboru:

Građanska inicijativa „U ime obitelji“ 29. svibnja 2013. izvijestila je kako se više od 710 000 građana Republike Hrvatske izjasnilo za potrebu raspisivanja referenduma kojim bi se u Ustav Republike Hrvatske unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.  Na konferenciji za novinare voditelj pravnog tima g. Krešimir Planinić rekao kako je Organizacijski odbor dužan potpise prikupiti i provjeriti, a nakon toga predati konačni broj i potpisane knjige predsjedniku Hrvatskog sabora što je i učinjeno 14. lipnja 2013.

Zahtjev za raspisivanje referenduma sa 749 316 potpisa birača koji su zatražili raspisivanje državnog referenduma s pitanjem: „Jeste li za to da u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?“ predali su predstavnici svih županijskih koordinacija Građanske inicijative i jedan dio volontera, koji su nesebično darujući svoje vrijeme omogućili da se u vrlo kratkom roku, od samo 15 dana, više od 20 posto hrvatskih birača izjasni da žele referendum o braku. Predstavnike Inicijative primio je predsjednik Hrvatskog sabora, gospodin Josip Leko. Nakon svečane predaje potpisa druženje volontera nastavilo se u parku Ribnjak.

Povorka volontera i koordinatora građanske inicijative „U ime obitelji“ bila je izraz priznanja svakom pojedinom volonteru diljem Hrvatske bez čijeg angažmana hrvatski građani ne bi imali priliku osigurati prvi narodni referendum u Republici Hrvatskoj.

U samo dva tjedna od 12 do 26. svibnja 2013. povezali su se građani različitih vjeroispovijesti i svjetonazora, nacionalnosti i zanimanja koji žive u svim dijelovima Hrvatske. Ujedinio ih je brak kao zajednica žene i muškarca. Zahvaljujemo svima koji su prepoznali važnost ovoga pitanja, kao i svim volonterima koji su omogućili građanima da se izjasne.

Unatoč nedemokratskom djelovanju pojedinaca iz izvršne vlasti uneseni su neki novi termini u Ustav i Zakon o referendumu, a referendum održan 1. prosinca 2013. podsjetio nas je još jednom da vlast proizlazi iz naroda.

“Na današnji dan, prije  godinu dana predali smo hrvatskom Saboru više od 750 000 potpisa kojima je gotovo 20 posto hrvatskih birača zatražilo raspisivanje referenduma o braku kao zajednici žene i muškarca. Zahvaljujući volontiranju više od 5,000 žena i muškaraca na mjestima izjašnjavanja te velikodušnom zauzimanju stotina tisuća građana omogućili smo prvi građanski referendum u  23 godine Hrvatske neovisnosti. Izravna demokracija pokazala je da Hrvati mogu dati vrijednosni i demokratski korektiv vlasti – i onda kada ih pokušavaju zaustaviti i premijer i svi ministri u vladi i predsjednik Republike. Važno je napraviti još jedan korak u smjeru demokratizacije Hrvatske – osigurati da već na sljedećim parlamentarnim izborima zastupnike biramo imenom i prezimenom, osobe odgovorne nama, biračima, te da svi hrvatski državljani, gdje god da im je prebivalište, mogu glasati dopisnim ili elektroničkim putem. Sigurna sam da će se u razdoblju od 21.9. do 5.10. jako velik broj građana izjasniti za referednum koji će osigurati da Hrvatsku vode sposobni, a ne podobni ljudi. Radujem se ponovnoj suradnji s toliko pozitivnih i odvažnih ljudi koji znaju što treba učiniti da ova naša, prekrasna Hrvatska prodiše punim plućima.” izjavila je za Narod.hr dr. Željka Markić, članica Organizacijskog odbora “U ime obitelji”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)