Točan broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma i dalje se ne zna

Gostujući u radijskoj emisiji Prvoga programa Hrvatskoga radija „A sada Vlada“ u kojoj se o temama iz djelokruga Vlade i njihovim potezima raspravlja s članovima Vlade, ministar Uprave Arsen Bauk komentirao je trenutna aktualna i otvorena pitanja, među ostalima i Zakon o životnom partnerstvu, referendumske inicijative i izborni sustav RH.

Na novinarsko pitanje o najavama novog izjašnjavanja građana o potrebi raspisivanja referenduma kojim bi se zastupnike biralo imenom i prezimenom, koju je za rujan najavila inicijativa „U ime obitelji“, ministar Bauk pozvao se naVenecijansku komisiju, odnosno Kodeks dobre prakse koji je ta komisija preporučila rekavši kako se “predstavnici izvršne vlasti ne bi se trebali ‘petljati’ u ta pitanja“.

“Uvijek sam govorio da je pitanje referenduma između građana i njihovog predstavničkog tijela, a to je Hrvatski sabor pa ću tom principu ostati vjeran i danas i neću komentirati inicijative”, rekao je Bauk.

Podsjetimo, Udruga U ime obitelji prošloga je tjedna ministru Bauku uputila otvoreno pismo u kojem ga je zatražila da se nedvosmisleno izjasni koliko je potpisa potrebno za raspisivanje referenduma s obirom na to da je tijekom izjašnjavanja o potrebi raspisivanja referenduma o braku u svibnju 2013. broj potrebnih potpisa neopravdano povećao s 375 tisuća na 451 tisućuU ime obitelji je tada prikupila 749.316 potpisa.

Na svim dosad održanim izborima za Europski parlament, kao i na referendumu o braku pokazalo se kako 10 posto od ukupnoga broja birača s prvom glasa čini oko 380 tisuća budući da broj birača s pravom glasa iznosi približno 3,8 milijuna.

Na upit Udruge „U ime obitelji“ ministar je ovoga tjedna odgovorio, no nije konkretno naveo koliko je potpisa potrebno za raspisivanje referenduma, već je Udrugu uputio na Hrvatski sabor i Ustavni sud.

Kad je u pitanju 650 tisuća potpisa građana koje je za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti prikupio Stožer za obranu Hrvatskog Vukovara, ministar je u radijskoj emisiji rekao da su na uzorku provjerili potpise, poslali Zavodu za statistiku kako bi Zavod temeljem toga uzorka ocijenio ukupni uzorak.

Najavljuje kako će izvješće  ubrzo biti poslano Vladi, a ona će ga uputiti u Sabor. Ministar pretpostavlja da će se o pitanju očitovati i Ustavni sud, napomenuvši kako je taj referendum u normalnoj proceduri.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)