Ustavni sud poslao Obiteljski zakon ministrice Opačić na popravni

Već četvrti radni dan nakon što je Obiteljski zakon ministrice Opačić stupio na snagu, Ustavni sud ga je zbog ozbiljnih nedostataka u sadržaju i proceduri – poslao na popravni ispit. Ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da je Ustavni sud, u rekordnom roku, neustavnim i nezakonitim proglasio odredbe netom donesenog zakona.

Ustavni sud RH je povodom prijedloga devet odvjetnica, udruge B.a.b.e i jednoga aktivista vladavine prava 3. srpnja 2014. utvrdio Izvješće Hrvatskom saboru o uočenim pojavama neustavnosti i nezakonitosti novoga Obiteljskoga zakona.

Riječ je o zakonu koji je, očito loše, napisala Branka Rešetar, koji je prošao sve Vladine stručne službe i koji je saborska većina donijela 6. lipnja 2014. Zakon je proglasio predsjednik Ivo Josipović 11. lipnja, a stupio je na snagu 28. lipnja 2014.

No, već četvrti radni dan nakon toga 12 sudaca Ustavnoga suda ga je srušilo jer su utvrdili da je „riječ o zakonu koji uređuje iznimno osjetljivo područje obiteljskog prava od utjecaja na individualne pravne sudbine velikog broja adresata“, tj. dva milijuna bračnih drugova, 800 tisuća djece i nepoznat broj punoljetne uzdržavane djece, posvojitelja i osoba lišene poslovne sposobnosti. Isto tako, kaže onaj tko ima zadnju riječ u ovoj zemlji, riječ je o zakonu koji utječe „na mnoštvo već započetih i budućih postupaka pred sudovima te različitim tijelima državne i javne uprave“.

Zbog neukosti sastavljača i donositelja, saborska je većina izglasala da novi Obiteljski zakon stupi na snagu 28. lipnja i da paralelno s njime na snazi do 1. rujna bude i stari Obiteljski zakon što je pravni kaos i nedopustivo. Saborska je većina, usprkos amandmanima oporbe, isto tako bila odlučila da sa stupanjem na snagu novoga Obiteljskoga zakona ne stupi na snagu 98,4% njegovih odredaba, što Ustavni sud nije mogao otrpjeti.

Ustavni je sud zauzeo obvezujuće pravno shvaćanje: „razlozi zajedničkoga interesa i zahtjevi pravne sigurnosti nalažu Ustavnom sudu da utvrdi kako novi Obiteljski zakon nije na snazi do 1. rujna 2014.“ Kako bi on mogao stupiti na snagu 1. rujna, Ustavni je sud pozvao Hrvatski sabor da „odmah“ uskladi odredbe o prestanku valjanosti staroga te stupanju na snagu, a time i o početka primjene novoga Obiteljskoga zakona sa zahtjevima koji proizlaze iz vladavine prava, kako bi osigurao pravnu sigurnost u području obiteljskih odnosa.

Ovo je prvi put u hrvatskoj povijesti da je Ustavni sud vratio na popravni ispit netom doneseni zakon. Sabor po Ustavu zasjeda do 15. srpnja pa vladajući nemaju puno vremena popraviti svoj nestašluk. Ne učine li to, Ustavni će sud morati razmotriti ukidanje odredaba o stupanju toga zakona na snagu, a time i slanje cijeloga zakona u ropotarnicu povijesti, prije nego taj preopširan propis komu nanese trajnu štetu. Ustavni je sud, naime, već utvrdio da su vrlo ozbiljni prigovori svih predlagatelja o prekratkim rokovima prilagodbe na novi zakonski režim i o uređenju instituta obiteljske medijacije u razdoblju od 1. rujna 2014. do 1. siječnja 2015.

Izvor: Narod.hr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)