Protivno volji građana izglasan Zakon o životnom partnerstvu

Povodom donošenja Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u Hrvatskom saboru, iz Udruge „U ime obitelji“ poručili su kako su duboko razočarani činjenicom da saborski zastupnici iz vladajućih stranaka stavljaju volju svoje stranke ispred jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na prvom ustavotvornom narodnom referendumu u prosincu 2013.

Nametanje ovog Zakona protivno je poštenju, temeljnim načelima demokracije i hrvatskom Ustavu. Nanosi štetu djeci, pokušava relativizirati društveni značaj zajednice muškarca i žene, i obitelji, a sve u cilju daljnjeg nasilnog nametanja ideologije hrvatskom društvu. Upravo kao i Obiteljski zakon, i ovaj nestručan i ideološki obojen Zakon, doživjet će fijasko, rekao je predsjednik Udruge „U ime obitelji“ Lino Zonjić.

Donošenje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola predstavlja apsolutno izigravanje volje birača iskazane na referendumu te stvara veliko nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava. Zakon je neusklađen s ostatkom pravne stečevine RH, unosi ozbiljne prijetnje slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti te na kraju uspijeva biti čak i diskriminatoran.

Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola uvode se instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom. Onemogućuje hrvatskim malim i velikim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi da djeluju u slobodi po svojoj savjesti.

Zakon o životnom partnerstvu istospolnih osoba zadire u materiju desetaka zakona koji su lex specialis za specifična pravna područja. Donošenjem ovog Zakona stvara se velika pravna nesigurnost jer je neusklađen s nizom zakona i u mnogo čemu praktično neprovediv.

Udruga smatra kako je sve navedeno u potpunosti životno i pravno neprihvatljivo, te će se zalagati da nakon sljedećih parlamentarnih izbora novi saziv Sabora ispravi ovaj i niz drugih nestručnih i loših zakonskih rješenja ministra Bauka i aktualne Vlade!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)