dr. Željka Markić u Dnevniku 3: Hrvatskoj su potrebne istinske promjene

Gostujući u HTV-ovom Dnevniku 3 članica Udruge “U ime obitelji”, dr. Željka Markić, odgovarala je na pitanje urednika i voditelja Siniše Kovačića zašto priprema novi referendum te kako komentira javnu raspravu na tu temu – pokušaje civilinog sektora i nekih političara s jedne strane, a s druge otpora vladajućih da se ta promjena zakonodavstva ne dogodi.

„Mi smatramo da je ova situacija, ovaj, sadašnji, način upravljanja Hrvatskom, neodrživ i da je potrebna istinska promjena. Vlada upravlja na način da vidimo kako nemaju niti znanja niti sposobnosti, vezani su uz korupcijske afere, a zastupnici umjesto da budu odgovorni strankama, želimo da budu odgovorni građanima koji ih biraju u Sabor. Smatramo da te promjene možemo ostvariti organizacijom referenduma“, kazala je Markić.

„Sloboda i demokracija nisu samo temelj pravednosti u društvu, a pravednost onda osigurava društveni mir, nego su važne za gospodarski oporavak Hrvatske“, rekla je Markić te dodala kako vidimo na koji način se vodi gospodarstvo-uglavnom na relaciji tko je kome prijatelj i tko je politički podoban.

Trenutnu raspravu o preferencijalnom glasovanju Markić je usporedila s raspravom društva koje sjedi u sobi koja je u polumraku jer je „otišla“ žarulja, a ljudi u tom društu sjede i pričaju kako žarulju treba promijeniti i kako ne trebamo sjediti u polumraku, nego trebamo svjetlo. Ali, nitko ne napravi potrebne korake – ode u dućan, kupi žarulju, donese ljestve i promijeni žarulju. Mi želimo promijeniti tu žarulju i pokazati da se može baciti svjetlo na političku scenu u Hrvatskoj, rekla je Željka Markić.

„U rujnu ćemo vidjeti tko nam se sve želi pridružiti, a pozivamo sve“, rekla je Markić gostujući u Dnevniku 3.

Na pitanje kako komentira najavu v. d. predsjednice Hrvatskih laburista Nansi Tireli da će podržati referendum, što predstavlja pomak u javnoj raspravi – da im lijevi politički centar daje potporu, Markić je kazala kako ju je najava Tireli jako razveselila, ali i iznenadila.

Markić kaže da je iznenađena jer je bivši predsjednik laburista Dragutin Lesar, zajedno s GONG-om, premijerom i predsjednikom u prosincu prošle godine, pokušao promijeniti Ustav, na način da se de facto oduzme biračima mogućnost da kroz referendum mijenjaju Ustav svoje zemlje.

Markić je ponovo uputila poziv svim političkim strankama da im se priduže oko ovog pitanja demokratizacije izbora, koja je nužna za stvaranje istinskih promjena u Hrvatskoj.

Na pitanje je  li fokus promjene preferencijalno glasovanje ili traže šire promjene zakonodavstva kao što to zahtijevaju neke druge civilne udruge, Markić je kazala kako će od 21. rujna do 5. listopada omogućiti da birači svojim potpisom osiguraju raspisivanje referenduma kojim će u Ustav biti unesena određena načela koja će Sabor i Vlada, ako birači tako odluče, morati provesti.

Dr. Markić je podsjetila na odluku Ustavnog suda iz 2010. godine, koji je rekao da u Hrvatskoj ne vrijedi svaki glas birača jednako (zbog neujednačenog broja birača u izbornim jedinicama), a do sada su svi to ignorirali.

„Promjene koje tražimo su preferencijalno glasovanje, da iz svake izborne jedinice izlazi 20 zastupnika, da se omogući svim državljanima, bez obzira na njihovo prebivalište, da mogu glasovati osobno ili dopisnim putem, jer glas svakog hrvatskog državljana ima istu vrijednost“, pojasnila je Željka Markić.

Urednik je upitao dr. Markić ima li U ime obitelji snage za prikupljanje potpisa za novi referendum te imaju li podršku Katoličke crkve i HDZ-a, koju su imali na prvom referendumu.

Katoličkoj crkvi zahvalni smo na svakoj potpori, kazala je dr. Markić naglasivši kako Crkva u Hrvatskoj i u svijetu ima poziciju da podupire svaku društvenu promjenu koja donosi veću slobodu za pojedinca ili društvo, bez obzira na to tko je pokreće. Nadamo se podršci Crkve, kazala je Markić.

Što se tiče HDZ-a i drugih stranaka, imamo informaciju, s obzirom na građane koji nam se javljaju, da su spremni volontirati i sudjelovati u ovoj, novoj organizaciji izjašnjavanja birača, da i članovi i podupiratelji i HDZ-a i SDP-atraže ove promjene. Što se tiče vodstva stranaka, još im nismo uputili službeni poziv, ali uskoro ćemo znati njihovu poziciju, pojasnila je Markić.

Za SDP već znamo – oni su rekli da neće poduprijeti referendum za izborne promjene iako velik broj njihovih članova i glasača  to traži, pojasnla je dr. Markić.

Na pitanje o političkoj suradnji s HDZ-om na parlamentarnim izborima, Markić je rekla da u ovom trenutku ne planiraju nikakvu političku suradnju ni sa kim te dodala kako sada U ime obitelji planira svim strankama omogućiti da se demokratiziraju.

„One stranke koje to prihvate (poziv na demokratizaciju kroz referndum), bit će nam drago, one koje to ne žele, nadamo se da će to morati provesti“, rekla je dr. Markić.

Odluku o tome koga će poduprijeti na predsjedničkim izborima donijet će na jesen kada će biti jasnija situacija, rekla je Markić naglasivši da je za sada jedini u kampanji predsjednik Josipović.

Odluka će biti na tragu toga da su potrebne promjene Hrvatskoj, vodstva Hrvatske, istaknula je Markić osvrnuvši se na zadnju odluku njemačkog tužiteljstva da se štićenika predsjednika Josipovića, Josipa Perkovića, optuži ne samo kao nalogodavca nego i kao suizvršitelja ubojstva gospodina Đurekovića, što Josipovića stavlja u nezgodnu poziciju, kazala je.

„Nadamo se da će predsjednik još jednom razmisliti o svojoj kandidaturi, jer je on na sve moguće načine pokušao zaštiti g. Perkovića i spriječiti njegovo izručenje Njemačkoj. Zajedno s ovim novim zahtjevom EU da se u svim zemljama članicama provede lustracija, mislim da bi bilo odgovorno od predsjednika Josipovića da još jednom razmisli (o odustajanju od svoje kandidature)“, istaknula je dr. Markić.

Na pitanje urednika hoće li poduprijeti Kolindu Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima, Markić je kazala kako će odluka o tome donijeti na jesen, a naglasila je da su potrebne promjene i u ovom dijelu vodstva Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)