Ministarstvo kulture pismeno ocijenilo portal koji ne postoji, Zdenko Duka portale dijeli na „naše“ i „vaše“ i novcem poreznih obveznika prikriveno financira podupiratelje SDP-a i HNS-a

Prihvativši prijedlog Stručnog povjerenstva, Ministarstvo kulture odabralo je u ponedjeljak, 4. kolovoza, 42 postojeća medija i tri nova medijska projekta koja ulaze u drugi krug natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava neprofitnim medijima. Prošle godine na istom natječaju tri milijuna kuna poreznih obveznika dodijeljeno je portalima uglavnom liberalno-lijevih udruga koje su bliske aktualnoj vlasti, a ne zadovoljavaju propisane kriterije, o čemu se Udruga „U ime obitelji“ u tri navrata žalila Ministarstvu kulture.

Ove su godine u drugi krug natječaja ponovno većinom prošli isti portali kojima su sredstva dodijeljena u rujnu 2013.

Glavni urednik portala Dalje.com, Tomislav Galović, prijavio je u svrhu istraživačkog novinarstva na ovogodišnji natječaj Ministarstva kulture nepostojeći portal „Zlatne godine“, „izmislio internetsku domenu koja nije ni zakupljena i naveo da za njega rade novinari koji na njemu ne rade, ali čija su imena dovoljno poznata članovima povjerenstva da to kod njih provjere“. Stručno povjerenstvo Ministarstva kulture pismeno je ocijenilo portal koji ne postoji i koji nisu mogli pronaći na webu, što znači da  članovi Stručnog povjerenstva – Đurđica Klancir, Mima Simić, Nina Ožegović, Agata Juniku, Krešimir Krolo, Marko Pekić i Zdenko Duka – nisu obavljali svoj posao, za koji primaju naknadu.

Prema navodima portala Dalje.com, na pitanje Tomislava Galovića kako se to moglo dogoditi i kojim se kriterijima rukovodilo povjerenstvo koje je bolje ocijenilo portal koji ne postoji od npr. Narod.hr-a, Zdenko Duka, član povjerenstva i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, odgovorio je : „Uskoro će vaši doći na vlast, pa ćete onda dobiti novce!“, čime  je ustvrdio da je kriterij za prolazak na natječaju povezanost s aktualnom vlasti, kao i da aktualna vlast dodjeljuje novac poreznih obveznika  samo portalima i udrugama s kojima je povezana i  koje percipira kao „svoje“ – između ostalog  – LGBT aktivističke portale, GONG, Forum.tm, Cenzura – televizija i radio, H-alter (http://narod.hr/hrvatska/zdenko-duka-koji-su-vasi-koji-nasi/)

Pristranost i povezanost g. Duke s vladajućim HNS-om i SDP-om te zloupotreba položaja za financiranje njima sklonih portala predstavlja kršenje Kodeksa časti novinara HND-a. Dodjela sredstava namijenjenih potpori neprofitnih i novih medija za financiranje medija koji promoviraju svjetonazor koji SDP-ova vlada nameće hrvatskim građanima, zapravo predstavlja prikriveno i zakonom nedopušteno financiranje političkog djelovanja SDP-a, HNS-a i njihovih partnera. Udruga „U ime obitelji“ zatražila je očitovanje Hrvatskog novinarskog društva o postupcima i izjavama njihovog predsjednika g. Duke. Na natječaj Ministarstva u kategoriji novih medija javio se i news portal Narod.hr koji je pokrenula  udruga „U ime obitelji“ u veljači ove godine. Ovaj je portal, koji je kritički i argumentirao pisao o načinu na koji Ministarstvo kulture troši novac građana, dobio nižu ocjenu od nepostojećeg, izmišljenog portala bez domene – „Zlatne godine“. Većinu sredstava Ministarstvo je podijelilo portalima udruga čije aktivnosti aktualna vlada financijski podupire i kroz druga ministarstva, što se može provjeriti na poveznici:http://www.min-kulture.hr/default.aspx?ID=11053

Iz službenog obrazloženja ocjene news portala narod.hr vidljivo je da Stručno povjerenstvo krši Ustav Republike Hrvatske, jerkao razlog dodjele niže ocjene navodi „referendum o braku“ kao „ostavštinu Udruge “U ime obitelji i „praksu diskriminacije marginaliziranih društvenih skupina u Republici Hrvatskoj“. Referendum o braku nije bio diskriminatoran, što potvrđuju mnogi međunarodni dokumenti i od 1. prosinca 2013. i Ustav RH u čl. 62.2., ali obrazloženje Stručnog povjerenstva prema kojem je Udruga „U ime obitelji“ dobila nižu ocjenu zbog svoga stava o braku, jest diskriminatorno.

Nadalje, osim što se služi diskriminatornim kriterijima te kriterijima političke i svjetonazorske podobnosti u ocjenjivanju medijskih projekata, Stručno povjerenstvo nalazi se i u sukobu interesa. Tako je jedan od primjera Nina Ožegović, članica povjerenstva, potpisnica je mnogih članaka portala forum.tm, a taj se portal nalazi na 2. mjestu liste medija koji ocjenom povjerenstva prolaze u drugi krug. „U ime obitelji“ uputit će zahtjev za poništenje natječaja Ministarstva kulture, istragu Stručnog povjerenstva za neprofitne medije i razrješenje svih trenutnih članova Stručnog povjerenstva.

Ako tvrdnje g. Tomislava Galovića o izjavama g. Duke ne budu demantirane, „U ime obitelji“će uputiti zahtjev za razrješenje Zdenka Duke s pozicije predsjednika Hrvatskog novinarskog društva.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)