Vijeće za elektroničke medije: nema elemenata za kršenje Zakona o elektroničkim medijima

Agencija za elektroničke medije, na čelu s predsjednicom Mirajnom Rakić, smatra kako zahtjev od Udruge “U ime obitelji”, koja je zatražila da se opomenu mediji koji koriste termin “gej brak” za institut “životnog partnerstva”, nema elemenata kršenja Zakona o elektroničkim medijima, ni drugih pravnih propisa iz njene nadležnosti pa Vijeće nema osnove za postupanje.

Navode kako u smislu članka 3. Zakona o elektroničkim medijima Agencija nije ovlaštena i ne može se upuštati ni u procjene novinarskih sloboda izvještavanja i(li) interpretacije bilo kojeg pojma, pa tako ni pojmova ‘gej/gay brak’, odnosno ‘životno partnerstvo’ pa je Agencija zauzela stav kako u tom predmetu nema osnove za postupanje.

U svojoj pritužbi, Udruga je naglasila kako se neprestanim izjednačavanjem „životnog partnerstva“ s brakom, iako su vladajući tvrdili kako se radi o dva različita instituta, u medijima uporno nameće percepcija braka suprotna onoj za koju su se građani RH većinski izjasnili na referendumu kada je u Ustav RH (čl. 62., st. 2.) unesena odredba prema kojoj je brak „životna zajednica žene i muškarca“.

Navedeno je kako su građani izjednačavanjem “gej braka” i instituta „životnog partnerstva“ pogrešno informirani i dovedeni u zabludu.

“Time se stvara pogrešna slika o novoosnovanom institutu, izaziva se značajno nezadovoljstvo i nepovjerenje građana u cjelokupni sustav te se izravno krši ustavni poredak Republike Hrvatske, poručuju iz Udruge koja je od Vijeća zatražila da u skladu sa svojim ovlastima, uputi zajedničko priopćenje svim medijima kojim će ih opomenuti da ne objavljuju netočne senzacionalističke članke kojima iznose neprovjerene i netočne informacije čime dovode građane Republike Hrvatske u zabludu i štete ustavnopravnom poretku RH”, smatraju predstavnici Udruge “U ime obitelji”.

Uz predsjednicu Vijeća za elektroničke medije Mirjanu Rakić, ostali članovi su Damir Hajduk, Suzana Kunac, Alemka Lisinski, Vesna Roller, Gordana Simonović i Robert Tomljenović.

Izvor: Narod.hr

Izvor: narod.hr/h

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)