Referendum ZA ustavnu zaštitu braka

Građanska inicijativa “U ime obitelji” okupljala je pojedince, obitelji i građanske udruge koje promiču općeljudske vrijednosti te vjerske udruge, zajednice i pokrete – sve one koji smatraju da je brak jedino zajednica žene i muškarca.

U travnju i svibnju 2013. “U ime obitelji” pozvala je sve udruge, vjerske zajednice i političke stranke u Republici Hrvatskoj da se pridruže u pripremama za referendum i u pozivu građanima da iskoriste svoje biračko pravo. U tom trenutku Ustav Republike Hrvatske nije sadržavao definiciju braka. Definicija braka kao zajednice žene i muškarca imanentna je vrijednostima, kulturi i identitetu hrvatskog naroda. Jasno definiranje braka kao upravo takve zajednice u Ustavu RH imalo bi snažan pozitivan učinak ne samo na zakonodavstvo, već i na cijelo društvo.

Ciljevi referenduma

  • Osigurati da Ustav i zakoni Republike Hrvatske definiraju brak jedino kao životnu zajednicu žene i muškarca
  • Jamčiti zakonsku zaštitu djece, braka i obitelji te spriječiti izjednačavanje istospolne zajednice i braka.
  • Zaštititi djecu od usvajanja od strane istospolnih parova.
  • Učvrstiti pouzdanje svima koji cijene općeljudske vrijednosti da zajednički možemo donositi pozitivne promjene u hrvatskom društvu.

Izjašnjavanje građana o potrebi raspisivanja referenduma o braku odvijalo se u cijeloj Hrvatskoj na više od 2000 lokacija od 12. do 26. svibnja 2013.  u čemu je sudjelovalo više od 6000 volontera.

Zahtjev za raspisivanje referenduma kojim se u Ustav RH želi unijeti odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca sa 749 316 potpisa birača RH predan je Hrvatskom saboru 14. lipnja 2013.

Hrvatski je sabor 8. studenoga 2013. raspisao referendum o braku koji će se održati 1. prosinca.

1. prosinca 2013. 66 % građana koji su izišli na referendum (946 433) odlučilo je da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Odluka o ustavnoj zaštiti braka i službeno je objavljena u Narodnim novinama 11. prosinca 2013.

Brak je životna zajednica žene i muškarca – stoji u 62. članku, st. 2. Ustava Republike Hrvatske.

Građani su referendum mogli podržati:

Informiranjem što više ljudi o njemu (e-poštom, pismom, razgovorom, telefonom) – sve podatke moguće je pronaći na www.uimeobitelji.netfacebook.com/UimeObiteljitwitter.com/uimeobitelji

Svoje biračko mjesto moguće je pronaći na našoj stranici pod nazivom “Moje biračko mjesto” 

Financijskom pomoći – Građanska inicijativa “U ime obitelji” financira se dobrovoljnim prilozima građana te smo zahvalni za svaki vaš doprinos. Podatke možete naći na: http://uimeobitelji.net/donacije/