Brak je temelj zdravog suvremenog društva

U Zagrebu je u srijedu, 24. travnja predstavljena Građanska inicijativa „U ime obitelji“ koja započinje prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o braku, kako bi se u Ustav Republike Hrvatske unijela odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca.

O važnosti braka za cjelokupan napredak i razvoj društva govorili su: Željka Markić, dr. med., dr. sc. Zlatko Hasanbegović, odvjetnik Krešimir Planinić, profesorica Kristina Pavlović te Hrvoje Vargić, predstavnik Svjetske organizacije mladih u Hrvatskoj (WYA). Zaključili su da se brak, u suvremenom poimanju, sve više podvrgava relativizaciji i dekonstrukciji, a da bi se to spriječilo potrebna je ustavna zaštita kojom će se sačuvati vrijednost, tradicija i kultura hrvatskog naroda. Osobitu pažnju usmjerili su na istraživanje nezavisne istraživačke agencije Hendal prema kojem je čak 90 % ispitanika RH potvrdilo takvu odredbu. Potvrdu tomu dao je i dr. sc. Hasanbegović pozvavši se na rimsko pravo koje pod pojmom braka podrazumijeva isključivo zajednicu žene i muškarca, bez obzira na mijene rimskoga društvenoga odnosa prema istospolnosti. Uz to smatra kako inicijativa „U ime obitelji“ ima vrijednosno i građansko utemeljenje jer nikoga ne isključuje, ne dovodi u pitanje niti jedno temeljno građansko pravo te ni s jednim životnim stilom ili navikom se ne dovodi u sukob. Zakonske odredbe referenduma detaljnije je objasnio odvjetnik Planinić, dok je profesorica Pavlović isticala važnost braka kao trajne i vjerne zajednice koja pridonosi boljitku samog pojedinca, a samim time i djece, kao i društva. Na kraju je, u ime mladih, Hrvoje Vargić pozvao medije i javnost da se uključe u raspravu o ovoj krucijalnoj temi kako bi doprinijeli kulturi civiliziranog dijaloga unatoč tome što se mnogi među njima nalaze na svjetonazorski suprotnim stranama.

Potpisi za referendum prikupljat će volonteri od 12. do 26. svibnja na više od 2 000 mjesta u cijeloj Hrvatskoj, a bitno je naglasiti da su do sada inicijativu poduprle sve veće vjerske zajednica te brojne udruge.

Snimku konferencije za novinare možete pogledati u priloženom videu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)